Tūkstošiem viesu tiek pasniegts kausēts siers: Kas šeit notiek?
Christiane Oelrich
Šveice - ralette ēdiens ir tikpat neatņemama Šveices sastāvdaļa kā augstie kalni un gardā šokolāde. Faktu, ka franči ieguvuši lielāko ralette maltīti, šveicieši nebija gatavi pieņemt.

Šveices Valē kantonā Martiņī (Martigny) notikušajās ralette vakariņās siera skrāpētāji ir sasnieguši rekordu - 4893 viesi.
"Tas ir fenomenāls panākums - kāds entuziasms no publikas un skrāpjiem!" - priecājās Edijs Beilifārs (Eddy Baillifard), kurš organizēja šo rekordu.
Pagājušajā gadā ralette kroni ieguva franči. Senetjēnā ar kausētu sieru tika cienāti labi 2200 viesu, bet pirms divām nedēļām - aptuveni 2500 viesu.
Valēieši bija apvainojušies par godu viņiem. Galu galā viņi vienmēr sevi ir slavējuši kā īstas raclette šūpuli un vēlējās kulinārijas kroni atnest Valē.
"Mēs nevarējām atstāt pasaules rekordu par lielāko ralette ēdienu frančiem ," sacīja Samuels Bonvins, myexpo izstāžu centra, kurā notika maltīte, direktors. Ralette ir Valē kultūras mantojums, un Valē ralette siers ir unikāls.

Rekorda ralette maltīte šveiciešiem bija pilnīgs panākums
Tradicionālajā raclette sieru nekausē mazās šķēlītēs pannās zem galda grila, kā tas bieži vien notiek. Tā vietā pusi siera rituļa izkausē uz atklātas uguns vai uz grila restes un uzber uz šķīvja. Nosaukums "raclette" ir atvasināts no franču valodas darbības vārda "racler" (nokasīt). Sieru ēd ar kartupeļiem.
Kā norāda organizatori, Martiņī dežurēja 361 raclette pavārs, kas apkalpoja 4893 viesus, nogriežot izkausēto sieru uz šķīvjiem.