Vai tas ir tikai mīts, ka ozolzīles ir indīgas?
Iespējams, ka bērnībā jums to ir mācīts, bet vai tā ir taisnība, ka ozolzīles ir indīgas?
Vairāk rakstu par indīgajiem un ēdamajiem augiem un to augļiem atradīsiet sadaļā " Dārza dizains" .

Tuvojoties aukstajam gadalaikam, no kokiem ne tikai krīt lapas, bet arī to augļi ir izkaisīti uz zemes.
Cilvēki mēdz tās vākt savās rudens pastaigās un veidot no tām figūriņas.
Izgatavojot rudens rotājumus no ozolzīlēm, bērni vienmēr bija uzmanīgi, lai apaļos augļus neieliek mutē. Galu galā dzelkšņi ir indīgi. Vai ne? No botāniskā viedokļa dižskābarži, kastaņi un ozolzīles ir rieksti. Bet vai tas nozīmē, ka tie ir ēdami?
Vai var ēst dzeltenes? Vai arī šie augļi patiešām ir indīgi? TAG24 atklāj, kādos apstākļos ozolzīles ir indīgas vai ēdamas.
Vai ozolzīles ir indīgas?
Uz jautājumu, vai ozolzīles ir indīgas, ir ļoti vienkārša atbilde: jā - neapstrādātas. Tāpēc, ja vēlaties izvairīties no saindēšanās simptomiem, īpaši nedrīkst ēst nenogatavojušās un neapstrādātas ozolzīles.
Kāpēc ozolzīles ir indīgas?
Gan ozolzīlēm, gan ozola lapām ir augsts tanīnu jeb, precīzāk, tanīna saturs. Tas arī ir atbildīgs par nepatīkamo, rūgto garšu, kas kalpo kā aizsardzība pret ēšanu un kopumā neļauj mums ēst vairāk.
Saindēšanās ar tanīniem var izraisīt kuņģa un zarnu darbības traucējumus.
Starp citu, ozolzīlēm nav ciānūdeņražskābes.
Vai ozolzīles ir indīgas suņiem, zirgiem un cūkām?
Žalūzijas ir indīgas mājdzīvniekiem, piemēram, suņiem. Iespējamie saindēšanās simptomi var būt nogurums un apetītes zudums, kā arī drudzis, caureja vai aizcietējums. Maziem dzīvniekiem, apēdot ozolzīles, var rasties zarnu nosprostojums vai zarnu sieniņu bojājumi. Sliktākajā gadījumā ozolzīļu ēšana var būt pat letāla.
Rieksti zirgiem mērenā daudzumā tomēr ir droši. Tomēr tie nedrīkst apēst vairāk par sauju ozolzīļu.
Tomēr meža dzīvnieki un cūkas var panest augļos esošos tanīnus. Pēdējiem kaloriju bagātie ozolzīles ir barojoša barība.

Kas notiek, kad ēd dzelkšņus?
Kas notiek, ja tu ēd dzelkšņus?
Skābenes, kas atrodas ozolzīlēm, cilvēkiem var izraisīt saindēšanās simptomus, jo īpaši kuņģa un zarnu darbības traucējumus. Tie var izpausties kā vēdera krampji, vemšana vai caureja.
Ja bērns ir sakodis tikai dažas ozolzīles un viņam ir tikai viegli simptomi, parasti nav nepieciešams sazināties ar ārstu. Šādā gadījumā pietiek reaģēt simptomātiski un dzert daudz šķidruma.
Tomēr, ja apēsts lielāks daudzums vai norīti veseli ozolzīles, jākonsultējas ar toksikoloģijas informācijas centru vai ārstu.
Vai ozolzīles var padarīt ēdamas?
Bez tanīniem ozolzīles ir ēdamas. Ja vēlaties tos apstrādāt un pēc tam ēst, varat padarīt dzeltenes ēdamas, izskalojot tanīnus.
Lūk, kā to izdarīt:
1. solis: Vispirms pārbaudiet, vai rieksti nav tārpu caurumi un, ja nepieciešams, tosiztīriet.
Sapuvušas vai ar tārpiem invadētas ozolzīles var arī izšķirot, uz īsu brīdi ievietojot ūdenī. Ja dažas no tām izkļūst virspusē, tās jāizmet.
posms: tagad izvietojiet tās uz cepamā šķīvja un cepiet cepeškrāsnī 150 °C temperatūrā apmēram 20 minūtes.
posms: Kad tie ir nedaudz atdzisuši, tos var nomizot. Jānoņem arī plānā iekšējā miziņa.
Padoms: ja ozolzīļu miziņa jau ir iegriezta, tā ātrāk plīst un ir vieglāk nomizojama.
4. posms: nomizotos graudus ievieto caurlaidīgā maisā, piemēram, veļas sietiņā vai auduma maisā.
posms: kopā ar maisiņu tos pilnībā iegremdē ūdenī. Ar ūdeni izskalo miecvielas. Ūdens kļūst brūngans.
posms: Pēc tam ūdeni maina katru dienu dažas dienas, līdz tas paliek dzidrs. Pēc tam tiek noņemti visi tanīni.
posms: Visbeidzot, ozolzīles varžāvēt cepeškrāsnī 100 grādu temperatūrā (var izmantot arī automātisko dehidratoru) un pēc tam attiecīgi apstrādāt.

Vai ozolzīles var būt veselīgas?
Apstrādāti ozolzīles ir ne tikai ēdami, bet arī ļoti barojoši augļi.
Riekstu augļos ir daudz nepiesātināto taukskābju un B grupas vitamīnu. Tāpēc pēckara laikā no tiem bieži gatavoja dzeloņu maizi vai kūkas no dzeloņu miltiem. Samalti pulverī, tie ir piemēroti arī kā bezkofeīna kafijas aizstājējs.
Pa šo laiku šī prakse ir mazliet aizmirsta, taču joprojām ir lietderīga.
Secinājums
Ir taisnība, ka ozolzīles ir indīgas. Tas ir saistīts ar tanīniem, kas atrodami arī dižskābarža riekstos un daudzu augļu kodolos. Tomēr toksīnus var viegli izskalot un padarīt dzeltenes ēdamas.